Православната църква почита Преподобни Иван Рилски Чудотворец, покровител на българския народ, лекарите

...
Православната църква почита Преподобни Иван Рилски Чудотворец, покровител на българския народ, лекарите
Коментари Харесай

Православната църква почита Св. Иван Рилски Чудотворец

Православната църква почита Преподобни Иван Рилски Чудотворец, настойник на българския народ, лекарите и миньорите.

По този мотив във всички епархии на БПЦ  се отслужва празнична света Литургия.

В Рилския манастир тя започва от 09.30 часа. В тържественото свещенодействие ще вземат присъединяване посетители от Гърция и Сърбия. Монашеското приятелство посреща на този ден хиляди поклонници от страната и чужбина, които идват по традиция на празника на светата обител.

„Св. Иван Рилски е роден през девети век, става аскет, живял е напълно да служи на Бога. Последното място е там горе, където е манастира, живял е в пещерата, почнали са да идват при него искащи да станат монаси, да им бъде свещеник. Създава се към този момент Рилската света обител. Неговите нетленни чудотворни мощи до ден сегашен се намират в Рилската света обител“, разказа по ловчанския митрополит Гавриил.
С освещаване на медицински престилки във Враца ще бъде маркиран Денят на българския доктор. По този мотив ще бъде показан документален филм за хирурга Лука Кримски.

Филмът споделя за живота и забележителните медицински открития на един от великите светци на 20 век – свети Лука Кримски.
Авторът на компания, журналистът Ангел Бончев: „Той споделя, основното в живота е постоянно да се прави положително на хората. Това е едно от основните послания, които насочва точно Свети Лука“.

Идеята, лентата да бъде показана във Враца за деня на българския доктор е на врачанската митрополия и общината. Преди прожекцията, която е безвъзмездна, врачанският митрополит Григорий ще освети медицински дрехи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР